Szarvasgombák - "A konyha gyémántjai"


Az igazi szarvasgomba illat- és ízvilága olyannyira karakteres, hogy többnyire fűszerként használatos a konyhában. A legfontosabb tudnivaló a gasztronómiailag felhasználható különféle szarvasgombákról, hogy illatanyagaik zsírban és olajban oldódnak, magas hő hatására azonban elbomlanak és elveszítik élvezeti értéküket. Ha a szarvasgomba illata erős és átható, akkor az íze is megfelelő lesz.

A friss szarvasgomba csak nagyon speciális helyeken nő (megfelelő összetételű és vízháztartású talaj, ideális hőmérséklet, fásszárú növények, általában tölgyfélék társasága), ráadásul a változatos fajtákat csak bizonyos meghatározott időpontokban lehet begyűjteni. A különféle típusokat nem egyszerű megkülönböztetni, nagy szakértelem, sok tapasztalat és jó orr segíthet a vásárlásnál a döntésben.

A Lenz cégnél a friss szarvasgombákat személyesen Bettina vizsgálja meg darabonként. A tökéletes friss szarvasgomba csak óvatosan szimatolva ismerhető fel, kizárva minden külső befolyásoló szagot (például parfüm vagy füst). A helyi szakértők segítségével Bettina Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban keresi a legjobb szarvasgombákat.

"Friss szarvasgomba vásárolása közvetlenül a szarvasgomba keresőből olyan élmény, amelyet mindenkinek kívánok az életében.” - mondja el nekünk Bettina.

A közelmúltban séfjeink Alvincinél találkozhattak Bettinával egy interaktív szarvasgomba-workshop keretében, ahol a sok izgalmas ismeret és sztori mellett empírikusan is megtapasztalhatták és tanulmányozhatták ezt a semmihez nem hasonlítható és értékes “fűszert”.

Termékismertető: Szarvasgombák és gombák

Tuber magnatum pico (Isztriai szarvasgomba, Fehér- vagy Alba szarvasgomba)

A fehér szarvasgomba a legértékesebb fajtársai közül. A húsa fehér, a felszíne lehet fehér, bézs vagy sárga árnyalatú is. Intenzív, majdnem penetráns illatot áraszt magából. Olaszországban ez a fajta egy értékben van a fehér arannyal. Leginkább Alba környékén (Piedmont, Észak Olaszország) terem, de fellelhető Isztriában és a Mediterrán egyéb részein is.

Mérete a cseresznyétől egy kisebb alma nagyságáig terjedhet.

Olasz fehér szarvasgombás olaj

Csúcsminőségű extra szűz olívaolaj fehér szarvasgomba kivonattal, a Pesaro Urbino tartományból (Toszkána közelében). Kiváló levesek, tejszínes mártások, rizottók, spárga, krumplipüré, rántotta és sajtok ízesítéséhez.