Termékismertető: Borsfélék

Selim bors - Szenegál

Xylopia aethiopica, több néven ismert borsfa, arab bors, "kili," "guineai" vagy "szenegáli" bors, valamint "djar" a Wolof nyelvben. A pézsmaszagú fűszert gyakran használják Nyugat-Afrikában, levesekben vagy füstölt formájában hal bedörzsölésére. Az egész hüvely használata ad egy aromás kubéba borsos, szerecsendiós, és enyhén gyantás ízt. Fűszerként használják a fekete borshoz hasonló módon, valamint ízesítőként, amely meghatározza a Touba kávézót, a szenegáli kávé domináns stílusát.

A szárított bogyót általában enyhén összetörik, mielőtt egy csokor garniba kötnék, és nyugat-afrikai levesekhez és pörköltekhez adnák. Az egész zöld bogyók füstölve adnak egy ragacsos konzisztenciát a fűszernek, amiből mozsárban megtörve fűszerpasztát készíthetünk.


Bors és borsfélék


A fekete, fehér és a zöld bors ugyanannak a tropusi kúszónövény Piper negrum-nak a termése. A forró éghajlat és az egylenítői monszun kedvez a bors, csak indiában, példalul 75 fajtájának.

Mint a bor esetében, a borsnál is döntő a származási hely (ill. a terroir), mert a föld, az asványanyag tartalom, a napfény, és az esőzés meghatározza a bors ízét és aromáját. A legjobb bors félék a termelési régióról vagy az export kikötőről vannak elnevezve.

Az érettség és a feldolgozás meghatározza a bors színét, ízét és az aromáját.

Kampot feketebors - IGP Kambodzsa

A kambodzsai borsot már a 13. században megemlítik Tchéou Ta Kouan kínai felfedező jelentéseiben. A termelés valódi fellendülése 19. század végén (1863) kezdődött meg a francia telepesek beérkezésével Kampot régióban, az export elsősorban a szomszédos országokba, például Vietnamba, Kínába indult meg, aztán a telepesek behozták Franciaországba.

Kambodzsa az éves ± 30 tonna bors termeléssel kistermelőnek számít, szemben a vietnami 163 000 tonna termeléssel, de összpontosítva a minőségre és az eredetre a rangsor elejére került fekete, fehér és piros borsával, ezáltal jogosan megszerezve az IGP-t (2010) minősítést.

Az éretlen borsszemeket kézzel szüretelik, bambusz szőnyegen, napon szárítják, és pár nap múlva a zöld szemek feketék lesznek. Jellegzetessége az intenzív, ugyanakkor kifinomult, delikát aroma, íze egyszerre karakteres és enyhe, az eukaliptusz, menta és vadvirágok jegyeivel, miközben megtartja a földes aromára jellemző erős fűszerességet.

Nagyszerű a grillezett/sült húsra, halra, és természetesen minden olyan ételben, ahol feketeborsot használunk.

Kerala Telicherry feketebors - India

A legjobb, és az egyik legnagyobb méretű, indiai fekete bors. Télt komplex ereje és markáns citrusos aromaja van. A legerőssebb fekete borsunk, 6,6 % piperin tartalommal. Használata szinte mindenhez ajanlott.


Sarawak feketebors - Malajzia

Csúcsminőségű malaj bors féle, erős föld, fa, szárított zöldfűszer és pirított ízű, enyhén csipős. Japán és egyes ázsiai műértők kedvence. Hő hatására kissé keserű lesz, így a főzés végén érdemes felhasználni.


Pondicherry vörösbors - India

Ez a különleges és ritka bors az indiai Tamu Nadu állam, Pondicherry városról kapta a nevét. A Piper nigrum családjába tartozó borsot a bogyók teljes beérése után szedik le, amikor a termés már vörös színben játszik. Hozama nagyon alacsony, igazi különlegesség.

A Thiercelin gyártó megalkotta saját exklusiv édes-csípős piros borsát. A gazdagon fűszeres, gyümölcsös ízvilágot a jellegzetesen erős fenyő jegyek teszik egyedivé, a lenyűgöző pirított mézeskalács karamellizált aromájával pedig valódi bors-ritkaságot varázsol elénk.

Nagyszerű párosítás pirított húsokkal, kacsamellel, steak-kel, fűszervajak, mártások, szószok remek fűszere, de szépen harmonizál zöldségekkel, burgonyával, rizzsel, spárgával, tojással. Kiválló választás zöld salátákhoz és gyümölcs édesszertekhez.
Sarawak fehérbors - Malajzia


Első osztályú bors malajziai dzsungel szívéből.

A fehér borsot éretten röviddel a pirossá érés előtt takarítják be. A kis bogyókat zsákba teszik, és 8-10 napig vízben áztatják, míg a terméshéj leválik majd dörzsöléssel eltávolítják a külső bors színét adó vörös héjat, kiteregetik és megszárítják a magokat. Amikor kiszürkültek, ismét megmossák, majd addig szárítják őket a napon, amíg sárgásfehérek nem lesznek.

A fekete borsnál egy kevésbé csípős, de jóval földesebb ízű, jellegzetesen zamatos, finomabban aromás illatú bors az eredmény. Jellegzetes jegyei föld, fa, szárított zöldfűszer melyek keverednek a pikáns széna és állatok jellegzetes “istálló” illatával, mindez egy hosszan tartó enyhén csipős lecsengéssel.

Ez a különleges bors nagyon népszerű az ázsiai konyhától a francia konyháig. Tökéletes húsokhoz, csirkéhez, halhoz, tenger gyümölcséhez. Világos szószok, mártások, mártogatósok, pácok, öntetek jellegzetes fűszere, a legtöbb fűszerkeverék alkotó eleme. Jól harmonizál zöldséges ételekkel, salátákkal és sajtokkal.

TIPP: Egyenlő arányban keverve sarawak fekete borssal húsok grillezéséhez kiváló!

Citrombors - a citrusos intenzitása


Az általunk forgalmazott Thiercelin citrombors egy nagyon izgalmas borskeverék, mely Sarawak feketeborsból, Sarawak fehérborsból és combavaból (kaffir lime) áll.

Semmilyen mesterséges adalékot, vagy aromát nem tartalmaz, pusztán az egzotikus combava biztosítja az üdítő citrusosságot!

Ha eddig még nem tetted, mindenképp próbáld ki, akár egy finom grillezett húshoz, akár zöld körethez, vagy salátához.

Több receptet ajanlhatunk, pl. citromborsos csirke, citromborsos fehér hal cukkinival, vagy citromborsos bébi brokkoli. Most eláruljuk az egyik kedvencünket:Borsnak nevezett nem borsok


Léteznek borsos ízű fűszerek, amik nem igazi borsok. Ilyenek, példalul: a hosszú, a kubéba, a maniguette, a “rózsaszín bors," a szecsuáni, a selim, a szegfű, a tazmán és a voatsiperifery borsok.

Hosszú-bors - India

Piper longum, az indiai bors rokon növénye, íze enyhébb, illata szinte azonos a fekete borséval. Már az ősi görögök által jól ismert, fontos fűszer volt, de mára ritkán használják, pl. az indiai pickleben, észak-afrikai fűszer keverékekbe, és a malajziai és indonéz konyhában. Érdemes kísérletezni vele! A konyhán kívül, hagyományos hindu afrodiziákum és élénkítőszer, meg fontos ayurvedikus fűszer.


Szecsuáni bors - Kína

A Zanthoxylum piperitum, magokat általában nem, csak héjukat hasznosítják. Átható, erős ízű fűszer, mely kissé lezsibbasztja a nyelvet. Aromája citromos, fás.


Tchuli bors, BIO - Nepál

Teljesen egyedi illata van, melyben a füstös citromfű, a borsmenta és egy csipet ylang-ylang fedezhető fel. Ízében rendkívül friss és erőteljes, némiképp a citronellát idézi, egy kis fás-kérges felhanggal. Titkos hozzávalója lehet sertés- és baromfi ételeknek. Leginkább halakhoz, kagylóhoz és tengeri herkentyűkhöz passzol, de szépen harmonizál zöldségekkel (érdemes kipróbálni salátákhoz) és remek társítás burgonyához. A thai konyhát feldobja, az egzotikus gyümölcsök ízét kiemeli.


Timut bors (टिमुर) - Nepál, ÚJ

Ez a ritka bors fajta a Zanthoxylum családból származik mint a szecsuáni bors. A jellemzője a citrusos íz és friss, rusztikus, citromos-grépfruitos aromája. Jó a halhoz, rakhoz, fehér húshoz és desszertekhez is (ananász, mangó, stb.) Izgalmas!


Voatsiperifery vad bors - Madagaszkár

Piper borbonense, az egyik legritkább és legkülönlegesebb bors, csak 1500 kg-ot szüretelnek évente. Vadon nő a madagaskári keleti esőerdőkben, az őslakók kézzel szelektálják és szüretlik. Finom földes, fás ízű, frissitő hatású, citrus és virágos aromákkal. Hosszan tartó íz, ideális bárányhoz, sertéshez, gyümölcs és csokoládéhoz.

Az alábbiak "borsok" is elérhetőek megrendelés esetén:Kubéba-bors

Maniguette

Rózsaszín bors

Szegfűbors

Tazmán bors