Szárított gombák



Termékismertető: Szarvasgombák és gombák

Vargánya / Porcini

Boletus edulis

Termetes és húsos gomba, 8-12 cm-es a világostól egészen sötétbarna kalappal. A szárított vargánya kissé rágós, erősen mogyorós-fás, édes és húsos ízű. A napon való szárítás erőteljesen kiemeli a gomba ízeit, mivel a víztartalmuk 80-90 százaléka elpárolog. Így tökéletes rizottókhoz, tésztákhoz, mártásokhoz, levesekhez, ragukhoz és különféle töltelékekhez.

Gombaszár – nagyon ízletes, tökéletes mártásokhoz. Kiváló az ár/érték arány.
Por - koncentrált; tészták, rizottók és mártások dúsítására alkalmas.

Származási hely: Olaszország, Franciaország, Ausztria, Magyarország, Balkán régió
Szezon: Márciustól decemberig
Típus: Vadon élő


Kucsmagomba / Morels

Morchella conica

Aranyzöld, tömlőszerű gomba lépsejt mintázatú kalappal. Üreges, világos barna, zömök szárral rendelkezik. Intenzív aromájú. A fekete kucsmagomba a legízletesebb.

Származási hely: Törökország, Bulgráia, Kanada, USA
Szezon: Tavasz
Típus: Vadon élő

Rókagomba / Chanterelles

Cantharellus cibarius

Leginkább lombhullató erdőkben lelhető. Több fajtája létezik, színben lehet akár narancs, fehér, barna, szürke vagy majdnem fekete is.

Származási hely: Oroszország, Szerbia, Bulgária, Lengyelország, Litvánia, USA, Kanada
Szezon: Márciustól novemberig
Típus: Vadon élő

Shii-take gomba


Klasszikus állógomba a világostól egészen sötétbarna kalappal. A szára majdnem fehér, az alja fényes.

Származási hely: Svájc, Franciaország, Németország, Kína
Szezon: Egész évben
Típus: Termesztett

Fekete trombitagomba

Craterellus cornucopioides

Kicsi, sötét, nehezen fellelhető gomba, mely nedves erdőkben él. Nagyon ízletes és elragadó aromával rendelkezik. Leginkább szárított, gyakran rántott formában tálalják. Kiváló levesekben, vagy fehér húsok és sajtok kiegészítőjeként.
Használják továbbá száraz fehér borok ízesítéséhez.

Lelőhelye: Nedves, lombhullató erdőkben Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában.
Szezon: Júliustól szeptemberig
Típus: Vadon élő

Mezei szegfűgomba

Marasmius wynnei

A mezei szegfűgomba csokrokban nő. Magas cukortartalmának köszönhetően kalapjának édeskés íze van, így gyakran használják sütéshez. Szálas szárát általában levágják, és a kalapokat összefűzve szárítják. Később víz hozzátételével főznek vele. Kiváló mártásokhoz és levesekhez is.
Lelőhelye: Füves területek
Szezon: Nyártól kora őszig
Típus: Vadon élő

Érdestinórú / Birch Bolete

Leccinum scabrum

Az érdestinórú húsa fehér, kalapja a világostól a vöröses szürkésbarnáig árnyalódhat. Zsengén a legfinomabb, bársonyos puhasága miatt a vadas ételek tökéletes alapanyaga. Sokak szerint ízében nagyon hasonlít a vargányához. Főzés közben befeketedik.

Lelőhelye: Nyírfákkal él szimbiózisban
Szezon: Júniustól októberig
Típus: Vadon élő

Kékhátú galambgomba / Charcol burner

Russula cyanoxantha

Színben változatos, bőre jól lehúzható. Szárítás után rágós, kemény húsa lesz, mely kiváló befőzéshez. Nagyon finom más gombákkal kisütve, vagy levesekben és salátákban.

Lelőhelye: Bükkerdők
Szezon: Júliustól szeptemberig
Típus: Vadon élő